WijnSpijs Wandeling Leiden

Max & Juuls 18 augustus 2015

Ohhhh dit is leuk! Heb je wel eens gehoord van de culinaire wandeling? Nou daar komt ie: Je maakt als het ware een wandeling door een stad waarbij je zeven restaurants afgaat. Zoveel? Jahaa.. Zorg dus maar voor flinke trek. Bij elk restaurant krijg je een hapje met een bijpassende wijn. Wijn & spijs dus! Een arrangement waarbij je naast heuul wat lekkernij ook een aardige afstand aflegt. Vorige maand was deze ‘culinaire wandeling’ in Leiden en wij als wijnliefhebbers moesten daar natuurlijk bij zijn!

Op zondagmiddag fietsten we naar Leiden waar we om 12:00 uur werden verwacht bij het eerste restaurant: Kitch&. Vanaf hier zijn we te voet verder gegaan. We kregen tot 17:00 uur de tijd om alle restaurants af te gaan. Meeeer dan genoeg tijd maar ook meeeeer dan genoeg te eten.. Niet zo’n slecht idee dus om tussendoor even te wandelen.

Nu moeten we toegeven dat we in onze vrije tijd al heel wat resto’s in Leiden zijn afgegaan. Toch bleek dat van de 7 locaties we eigenlijk maar bij 1 écht ooit gegeten hebben. Tsjaa.. dat zal wel aan de portemonne gelegen hebben. Het zijn ook de wat luxere plekken die je tijdens deze wandeling bezoekt.  En dat voor een heel leuk prijsje! Win = Win

De restaurants

Oké terug naar start! De volgende restaurants namen deel aan de wijn & spijs wandeling: Kitch&, Bar & Bas, Scheltema, Visbrasserie de Poort, Mangerie de jonge koekop, Het Prentenkabinet en voor het toetje zaten we bij Woods. Nu is onze culinaire vocabulaire niet zo sterk dus check vooral de foto’s. Dat zegt eigenlijk al genoeg, maar een beetje uitleg kan vast geen kwaad:

Wijn & Spijs combi’s

1:             Kitch&

Gerecht:

Scholfilet en garnaal met een saus van citroen & saus van erwten

Wijn:

Witte wijn (blend) uit Portugal.  Nom nom.. dat is een goed begin. Het citrus voerde de boventoon, zowel in het gerecht als in de wijn. Frisse zuren, licht en fruitig.

2:             Bar & Bas

Wat een leuk interieur! Voorheen was dit Lundi maar het concept is vernieuwd en zo ook de naam.

Gerecht:

Zeewolf, Italiaanse groentes en portsaus.

Wijn:

Pinot Noir uit Italië. Een rode wijn bij vis? Welja! Deze werd koud geserveerd en dus waren de tannines net iets minder aanwezig. Samen met de portsaus en een wat steviger visje een prima combi.

3:             Scheltema

Huh? Hebben ze hier een restaurant? Nou die dag in ieder geval wel ;) 

Gerecht:

Spies van lamsgehakt met couscous, zoetzure groentes en frisse yoghurtdip.

Wijn:

Marsanne Viognier uit Zuid-Frankrijk. Jammm… Die smaakte naar meer! Tropisch fruit en iets voller van smaak. Het vlees was niet te zwaar gekruid en de couscous en yoghurtdip waren lekker fris. Dus wel wit erbij? Ja hoor prima!

4:             Visbrasserie de Poort

Ehmm.. Oesters.. Daar zijn we niet zo’n fan van. We wagen het erop!

Gerecht:

Mini schotel fruits de mer

Wijn: 

Verdejo uit Spanje. Nouhouuu... We kunnen trots zijn! Hoewel we niet zo gek zijn op schaaldieren is dit toch wel te doen. Misschien dat de wijn het zo fijn wegspoeld? Een licht en fris gerecht, citroentje erbij en toppie met de Verdejo vanwege de frisse zuren en het mineralige karakter.

5:             Mangerie de Jonge koekop

Haaa dit was de winnaar! Onze favoriet van de wandeling.

Gerecht: 

Runderbavette met een avocado creme en tomaatjes.

Wijn:

Italiaanse rode wijn van Montepulciano/Sangiovese druiven. Deze is fruitig maar heeft ook zeker wat tannines. Een krachtige wijn met een wat zwaarder gerecht.                           

6:             Het Prentenkabinet

Pfoee... even uitbuiten hoor. Is het einde al in zicht?

Gerecht: 

Parelhoen met aspergecreme, abrikozen/appel compote en brioche.

Wijn:

Colombard Ugni Blanc uit Frankrijk. Weer een lichte, frisse en fruitige wijn. Het gerecht vonden we redelijk romig en wat voller qua smaak. De ideale wijn/spijs combi? Mmm twijfel.. twijfel... Maar over smaak valt te twisten nietwaar?

7:             Woods

Gerecht:

Kersentaart met ijs

Wijn:

Moscati d’Asti uit Italië. Een dessertwijn die vaak geserveerd wordt bij wat lichtere nagerechten. Een frisse, zoete wijn.

De finish

Het zat erop! VOL = VOL. Er kon echt niks meer bij! Maar wat was het leuk, leerzaam en vooral heel lekker. Elk restaurant had zich heerlijk uitgesloofd. Dit willen we best nog een keer doen!

De volgende editie in Leiden laat nog even op zich wachten maar mocht je geïnteresseerd zijn kijk dan eens op wijnspijs.nl. Zo kan je ook avondwandelingen samenstellen in Leiden voor een 3 of 4 gangenmenu.

Enjoy!

XX Max & Juuls

P.S: Volg ons ook op instagram https://instagram.com/winetoshare/

 

 

Top