Topkwaliteit op hoog niveau

Max & Juuls 21 oktober 2015

Ken je het gevoel dat je ergens zó lekker hebt gegeten dat je zo snel mogelijk weer terug wilt komen? Dat je bij elke culinaire hap bij voorbaat baalt dat je bord al bijna leeg is? En dat je de volgende dag nog steeds kan nagenieten van al die heerlijke versnaperingen? Precies! Dat gevoel hadden wij bij Top Level: topkwaliteit op hoog niveau.

Last van hoogtevrees?

Hoppetaaa daar gaan we, op naar de 12e verdieping. In het restaurant worden we ontvangen door Rick, de floormanager. Allereerst krijgen we de gelegenheid om op de loungebanken te genieten van een lekker glaasje wijn en het uitzicht. Al een mooie combi: wijn hoeft niet altijd samen met spijs te gaan. Onder het genot van een glas Pinot Grigio wordt ons verteld waar we de watertoren van Katwijk kunnen spotten en het onderkomen van het Nederlands Elftal in Noordwijk. En Leiden zelf dan? Tsja.. jammer genoeg is de binnenstad vanuit het restaurant niet te zien. Vanuit de keuken kan dat wel.. en dus hophop op naar keuken.

Maar wat hebben jullie nou gegeten?

Een driegangenmenu met jawel: een bijpassend wijnarrangement. Kom maar op met jullie wijnadviezen; probeer ons te verrassen! Gastheer Nick wist veel over de gerechten te vertellen. Dat bracht ons tot onze keuze. 

Vooraf: een proeverij van voorgerechten. Carpaccio met truffelsaus, pompoensoep, rosbief van tonijn, een ceviche van zeebaars, loempia van eend en marbré van eendenlever.

En wat drink je daar dan bij?

Voor sommelier Alex was dit absoluut geen uitdaging: Belato Pecorino 'blatende schaap' is een Italiaanse witte wijn van de Pecorinodruif. Een frisse wijn met een redelijke zuurgraad, maar door de rijpe smaken van perzik en peer wat zachter en voller. Goed in balans met de voorgerechten die zowel fris als vol en zacht waren. Leuke start, dankjewel Alex!

En toen?

Le Plat Principal! Een Australische sukade met een jus van spek en ui voor Max en een kalfsribeye met een jus van knoflook met champignons voor Juuls. Beide van het grote groene monster: THE BIG GREEN EGG. Hierop wordt zowel vlees als vis gerookt en dat is een smaakexplosie in je mond! Mmmmmm.....

Max kreeg naast de sukade een rode wijn, Sondraia uit 2009. Een blend van cabernet savignon, merlot en cabernet franc. Van te voren had Alex deze gedecanteerd zodat de aroma’s van de wijn goed tot zijn recht komen. Dat zie je niet vaak gebeuren, maar voegt zeker wat toe!

Voor Juuls had Alex een klassieke Bordeaux uit 2010. Dat was haar ding: vol van smaak, fruitig en zachte tannines.

Ook leuk: Alex schonk nog een klein beetje in 2 aparte glazen zodat we van elkaar konden proeven. Ondanks dat we allebei vlees als ‘main’ hadden paste de ene wijn een stuk beter dan de ander. Het werkt!

Tijd voor zoetigheid

Als nagerecht had Juuls een kaasplateau met appelstroop en dadelbrood met een glaasje Colheita port, en Max een crème brûlée van pure chocolade met een glaasje PX sherry.

Naast de kazen werd een Colheita port geschonken. Colheita rijpt lang op vat (minimaal zeven jaar) wat ervoor zorgt dat jonge en fruitige aroma’s vervangen worden voor complexere zoals gedroogd fruit, noten en kruiden. De kleur wordt doorzichtig en goudbruin.   

Max liet zich adviseren door gastheer Nick. Volgens hem was de pure chocolade crème brûlée dé ideale combi met de Pedro Ximinez Sherry. Pure chocolade?! Dat maakt crème brûlée opeens zo standaard niet meer. En de PX daarbij? SUBLIEM. 

Bekijk Restaurant Top Level

Top