Topchef René Redzepi opent Leidse Restaurantweek

LeidsLekkers 8 november 2013

Niemand minder dan culinaire grootheid René Redzepi heeft op donderdag 7 november 2013 de Leidse Restaurantweek geopend. In de Aalmarktzaal trakteerde hij ruim 250 foodies op een inspirende lezing over zijn restaurant Noma (Kopenhagen) en nieuwe boek A Work in Progress. Na afloop nam Redzepi ruim de tijd voor vragen en een signeersessie van zijn boek.

Na een openingswoord van organisatoren Niels Vreeling (BABOOKA Bookstore) en Lawrence Armitage (LeidsLekkers), die een droom werkelijkheid zagen worden, was het de beurt aan culinair journalist Mac van Dinther (de Volkskrant). Niet alleen introduceerde hij Redzepi en zijn revolutionaire Nordic cuisine, maar ook trakteerde hij zijn publiek op talloze smakelijke anekdotes van zijn eigen bezoeken aan Noma.

René Redzepi - wereldkok
Toen verscheen de grote man zelf. Redzepi wisselde in rap tempo passages uit zijn dagboek af met beelden van zijn restaurant en chefs. Naast een wereldkok, bleek hij ook een begenadigd spreker. Zo vertelde hij over zijn successen, maar schuwde hij ook niet de donkere kanten van het vak. Nadat Noma in 2010 voor het eerst tot beste restaurant van de wereld werd gekroond, balanceerde het op de rand van faillissement. Het succes verlamde. “I was not ok”, concludeerde Redzepi even simpel als veelzeggend. Het in het geheim schrijven van een dagboek hield hem op de been en zorgde voor de nodige nieuwe creatieve impulsen. Inmiddels is Noma drie keer uitgeroepen tot nummer 1 van de wereld (2010, 2011 en 2012).

De meest gedurfde vraag uit de zaal kwam van een 17-jarige leerling-kok, die de grootmeester zelf om een stageplek vroeg. “Deal!”, zei Redzepi kort maar krachtig.

Na de lezing  waren er hapjes en drankjes, verzorgd door Restaurant In den Doofpot, All Class Kitchen-Art-Events, Restaurant Kitch&, Heineken en Oud Reuchlin & Boelen.

Kijk hier naar het interview met René Redzepi door Food Inspiration.

Foto's [zwart wit]  - Sfeervangers.nl - Bruno van den Elshout
Foto's [kleur] - Jasper Vorisek


 

 

Top