Oei. En toen was het alweer bijna lente. Voorzichtig voorjaarszonnetje, en…bam! terrasjes ja hoor. Al wat ontblote armen en benen her en der, in my face, toe maar. Ai! Iemand uit de wind in T-shirt gespot, rub it in. Want u begrijpt, die kerstkilootjes werden winterkilootjes werden ‘ straks ga ik weer sporten als ik tijd heb en dan komt het goed’ kilootjes werden ‘ik heb geen tijd dus ik ga even een maand goed op mijn eten letten’ kilootjes werden… Aaaah Paniek! Dit keer over het Ding der Dingen onder vrouwen: De Lijn.

De Lijn, met als bijvoeglijk naamwoord Slanke, brengt altijd acuut een klein stormpje van ophef teweeg in geheel vrouwelijk Nederland. Wat zeg ik? In dat deel van de wereld waar vrouwen zich als eerste prioriteit niet druk hoeven te maken over het bij elkaar scharrelen van hun dagelijkse kost voor zichzelf en hun kinderschare of een fatsoenlijk dak boven hun hoofd. Luxeproblemen, net wat u zegt. Maar evengoed: lastig.

Maar goed. Geen getreur! De schouders eronder, billen ertegenaan, borsten vooruit en heupen nouja, u begrijpt ‘m. Natuurlijk is een beetje bewegen essentieel, u zou het met een half uurtje per dag al af kunnen. Wat een verschil dat al maakt! En niets zo lekker als in de frisse voorjaarslucht of nog zwoele zomeravond er even goed de pas in te zetten. Sterker, dit schijnt zelfs beter voor uw lijf en leden te zijn dan drie keer per week of meer dommig aan gewichten te gaan hangen in de sportschool. Ik moet tenslotte ergens mijn aversie tegen de sportschool op baseren, nietwaar?

Maar gelukkig is daar ook als lichtend baken tegen een inktzwarte, vette wolkenlucht: het light product. Ban suiker! Suiker is het nieuwe vet. Wie tegenwoordig een beetje voor de dag wil komen in dieet minnend Nederland smeert dik roomboter op z’n brood en mijdt suiker als de pest. Want steeds meer onderzoeken tonen aan dat we veel dikker en ongezonder worden van suikers dan van vetten.

Minder suikers

Minder suiker eten dus, maar dat blijkt knap lastig want daar zijn we aan verslaafd. Hoe? De mens houdt van zoet, al vanaf de eerste slok moedermelk. Daarom: suikervervangers. Aspartaam is moeilijk want, nooit bewezen, wordt in verband gebracht met nare aandoeningen. Gelukkig komen er steeds meer suikers op de markt op natuurlijke basis. Stevia bijvoorbeeld. Geconcentreerd wel 200 tot 400 keer zoeter dan suiker. Een plantje dat oorspronkelijk alleen in Zuid Amerika groeide en nu op grote schaal in Azië wordt verbouwd. Probeer maar eens een blaadje in je thee, in een beetje tuincentrum kun je de plantjes al kopen.  Kun je toch nog een beetje natuurlijk aan De Lijn doen. Alle beetjes helpen tenslotte… Bah. Het valt niet mee, als dochter van een pattisjee…

 

Reacties? Andere mening? Twitter @boyobooy of judith@kookerij.com

Judith Booij is mede-eigenaar van kookschool de Kookerij Culinary College in Noordwijkerhout, een van de grootste kookstudio’s van Nederland. Als dochter van patissier en chocolatier Pieter Booij, oud- eigenaar van het internationale patisseriehuis Huize van Wely sinds 1922 , is ze van kinds af aan opgegroeid met kritisch proeven, beoordelen en waarderen van smaken.

Top