In de kloksteeg, aan de voet van de Pieterskerk in het oude centrum van Leiden, is sinds eind januari Restaurant De Klok gevestigd. De trotse eigenaren, Lars Mieremet (chef) en Marvin van der Bent (gastheer & wijnidioot), hebben in tegenstelling tot bijna alle nieuwe hotspots het historische pand in originele staat gelaten. Ook hebben zij het een echt klassiek uiterlijk gegeven, inclusief kroonluchters en wit linnen.

Uiterst vriendelijk worden wij op woensdagavond ontvangen en krijgen, naar mijn idee, het mooiste tafeltje van de zaak aangeboden. Na een spannend aperitief, voor manlief een Cava met kastanjelikeur en voor mij een appelsap (no worries, nog drie maanden, je raakt eraan gewend, alles voor die kleine erwt), besluiten we ons te laten verrassen door de chef met een vier gangen diner.

Opgezet vanuit een passie

In een ongedwongen setting genieten we van oude klassiekers gepresenteerd in de tijdsgeest van nu. Dat deze zaak is opgezet vanuit een passie is aan elk detail te merken. Naast de gerechten krijgen de gasten de aandacht die ze verdienen, een “detail” dat vaak nog wel eens vergeten wordt. Om over de wijnen nog maar niet te spreken. Marvin komt uit de wijnen en het enthousiasme dat sprankelt in zijn ogen, als hij hierover vertelt, is aanstekelijk. Alle wijnen die geschonken worden komen bij kleine lokale boeren vandaan, welke hij allemaal zelf bezocht heeft. Naast een korte theoretische beschrijving komt hij met leuke anecdotes, waardoor je jezelf bijna in Italië waant. En dat zonder dat ik maar een slok heb kunnen proeven, waanzinnig toch?

De gerechten

Na de amuse van pastinaak met gezoete popcorn en een zwarte olijfkruim werd het voorgerecht ingezet. Een drieluik van gepekelde zalm met verschillende bereidingen van dille, bockbier, jeneverbes, mosterd en mierikswortel, extreem goed. Het tussengerecht; langzaam gegaard wild zwijn met een bitterbal van zuurkool, was al even verrassend. Als hoofdgerecht werd er een echte klassieker geserveerd; Coq au vin. Traditioneel gepresenteerd in een pannentje. Een leuke knipoog naar nu is dat het een pannentje van dubbelzijdig glas was. We sloten de avond af met een heerlijke chocolade dessert.

Bedankt, we komen snel terug! 

Heb je iets te vieren of zin om een avond compleet in te watten gelegd te worden, ga dan naar Restaurant de Klok. Vanaf het moment van binnenkomst, tot het moment dat we onze jassen weer aangeboden kregen is het ons aan niks tekort gekomen en hebben we kunnen genieten van Klassiek met een knipoog naar nu. Bedankt heren, we komen snel terug!

Top