Maandag Lunchdag XIII

LeidsLekkers 3 maart 2014

Waar hebben we geluncht?: Biologisch Grand Café Restaurant Sijthoff Wat waren we kwijt: € 23,00 Wat dronken we: Biologische cola en biologische groene thee Wat aten we: meergranenbrood hummus, salade marocaine, pittige chips en witbrood japanse zalm, hijiki, wasabimayonaise

100% Biologisch lunchen in Leiden, waar doe je dat precies? In de grote steden is het niet zo moeilijk om een plek te vinden, maar in Leiden is dat niet zo makkelijk. Op de Doezastraat beschikt Leiden sinds kort over een 100% biologische eetgelegenheid; Biologisch Grand Café Restaurant Sijthoff. Gehuisvest in het monumentale gebouw van de oude Uitgeverij Sijthoff.

Het restaurant  werkt volledig biologisch. Met producten uit de biologische landbouw en als het even kan uit de biologisch-dynamische landbouw. We lezen op hun site dat zelfs de meubels van gerecyclede kuub kisten zijn en de energievoorziening volledig groen is. Kijk als je voor bio gaat, dan moet je er ook voor de volle 100% voor gaan! En wij zijn ook helemaal voor! Is het wc-papier ook eco? Volgende keer toch even vragen.

Eco topper!

We kiezen een tafeltje aan het raam om zo over de Doezastraat heen te kijken. De zaak is minimalistisch ingericht en er staat een prachtige vaas met bloemen op de bar. Wat ons direct opvalt is dat de kaarshouders vol kaarsvet zitten en de kaarsjes niet branden. Jammer, want nu trekt het oude kaarsvet onze aandacht. De vriendelijke jonge ober vraagt ons wat we willen drinken. Wat blijkt, alles is biologisch… zelf de (bio)cola. Best logisch. De kaart heeft diverse broodjes en een dagsoep voor de lunch. We gaan voor de meergranenbrood hummus, salade marocaine, pittige chips en witbrood japanse zalm, hijiki, wasabimayonaise. Het brood met hummus smaakt erg lekker. Daar zouden we er zo nog eentje van nemen! Het is alleen jammer dat de chips wat verbrand smaken en helaas niet echt lekker zijn. De zalm met hijiki is verrassend lekker. Hijiki is een soort van zeewier legt de ober uit en deze combinatie met de wasabimayonaise en het sterke bio-brood is een regelrechte ecotopper!

Eten, drinken en meer

Over het algemeen is het een leuke zaak om wat te eten en te drinken. De broodjes die we voor de lunch hadden waren erg smaakvol. Naast het alleen eten en drinken heeft het grand café ook een speciale film + diner avond en andere cultuuravonden die het zeker waard zijn om voor terug te komen!  Wat we ons wel afvragen is of ze in de zomer ook een terras voor de deur krijgen… want anders zijn we bang dat het in de zomer erg leeg zal zijn. Wij als stad Leiden mogen blij zijn met een echt biologisch grand café restaurant. Wil je als stad op culinair gebied niet achterblijven, dan moet je een 100% biologisch restaurant hebben. 

Top