LeidsLekkers reist de wereld rond - Deel II

Arachne Molema 8 juni 2015

Oost-Afrikaans Eethuis Djebena: ‘Eten doe je samen’ LeidsLekkers reist (als vegetariër) de wereld rond! Van Mexicaanse tortilla’s tot Thaise curry's en Eritrese Indjera’s. Waar moet je zijn voor het lekkerste én authentieke vegetarisch gerecht? Arachne Molema, journalist, reis- en voedselfanaat speurt de Leidse menukaarten af. Vandaag: Eritrese Indjera’s met Tumtumo, Hamli, Alicha en Duba in het Oost-Afrikaans Eethuis Djebena.

Eten doe je samen

Eten doe je samen volgens Eritreanen. Het is de basis voor een goede vriendschap. Dus wordt het bord gedeeld. Zo ook in het Oost-Afrikaanse eethuis Djebena. Een grote alluminumschaal in het midden van de tafel ligt vol met allerlei curryhapjes en stoofpotjes. Met de hand eet je gezamenlijk vanuit de schaal. Indjera’s, - sponsachtige pannenkoekjes van gist, tarwe- en maismeel en water, vormen het bestek.

Kruidige groenten

Gewoonlijk eten Eritreanen twee keer per dag. Lamsvlees is delicatesse, vaker eten ze kip en rund. Toch staat vlees niet iedere dag op het het menu. Dat is terug te zien op de kaart. Met groentegerechtjes als tumtumo (linzen met Eritrese gekruide boter, knoflook en peterselie), hamli (spinazie met groene peper, knoflook en peterselie), alicha (gemixte groenten, gebakken in Eritrese boter), duba (pompoen met tomaten-uiensaus) en silsi (gekruide tomaten), is er volop keuze. Ik probeer de combinatie van vijf verschillende groentegerechtjes uit, daarnaast ligt een kleine salade van komkommer en tomaat met peterseliedressing. De groenten zijn lekker kruidig, het specerijenmengsel berbere dat de grondslag vormt voor veel, proef ik terug in meerdere gerechtjes. On-Eritrees eet ik alleen van mijn schaal.

Eettraditie

Voor een culinair hoogstandje kom je hier niet, wel voor ervaring van de Oost-Afrikaanse keuken. Je proeft de liefde voor de cultuur. Serveerder en barman Giorgio legt iedere gast die voor het eerst komt, iets over de achtergrond van de Eritrese eettraditie. Zo eten maximaal zes personen van één schaal, duurt het zetten en drinken van de traditionele koffie zeker een uur en brouwden oorspronkelijk de huisvrouwen het bier. Geduldig doet Giorgio voor hoe de indjera als bestek dient. Op de achtergrond draait Malinese muziek van Habib Koité. Djebena, dat overigens ‘de koffiepot’ betekent, staat voor gemoedelijkheid. En een Afrikaans biertje geserveerd in een kokosnoot, zal daarbij zeker niet ontbreken.

Wat kost dat? €15,50 voor een combinatie van vier of vijf verschillende groentegerechtjes, geserveerd met salade en indjera’s.

Wat er bij te drinken? Afrikaans biertje, - in de smaken kokos, mango, banaan en palm. €3,50,-

Hoe bereid je het thuis?

Indjera’s - 100 gr. teff (glutenvrij Ethiopisch graansoort), 100 gr. bloem of volkorenbloem, 1/2 tl. Bakpoeder, 1/2 tl. Zout, 200 ml. water

1. Doe in een kom de teff, het bakpoeder, zout en de bloem of volkorenmeel.

2. Voeg het water toe en meng dit tot een glad pannenkoekenbeslag.

3. Schenk in een grote anti-aanbakkoekenpan een deel van het beslag.

4. Bak de pannenkoeken 1-2 minuten aan één kant, tot er luchtbolletjes aan de bovenkant ontstaan.

5. Bedek de pannekoek met de groentestoofpotjes en zet er een schaaltje naast met extra pannenkoekjes.

Tumtumo - 250 g tomaten, ontveld en kleingesneden of eventueel een blikje, 200 g rode linzen, 6 tenen knoflook, 1 uitje, verse peterselie, groene chilipeper, 2 el vers citroensap, eventueel 1 tl berbere, snufje zout en zwarte peper.

Kook de linzen een half uur. Bak de ui en knoflook in de olie in een koekenpan, maar gebruik geen olijfolie. Voeg de tomaten hier aan toe en vervolgens het peper, zout, pepers,  en Laat deze kort pruttelen en voeg dan de linzen inclusief de  toe en kook dit ongeveer een kwartiertje samen. Voeg als laatst de fijngesneden peterselie toe en serveer met de indjera.

Berbere - Berbere is een pittig specerijenmengsel dat de grondslag vormt van de Ethiopische en Eritrese keuken. Ingredienten: 4 tl cayennepeper (of meer naar smaak), 2 tl fenegriekzaad, 2 tl gemberpoeder, 2 tl kaneelpoeder, 2 tl kardamompoeder, 2 tl zwarte peperkorrels, 1 tl zout, mespunt nootmuskaat, 4 tl komijnzaad, 3 tl knoflookpoeder, 4 tl gedroogde basilicum. Rooster de specerijen op laag vuur in ongeveer tien minuten voor een nog intensere smaak.

Top