LeidsLekkers reist de wereld rond - Deel I

Arachne Molema 26 mei 2015

LeidsLekkers reist (als vegetariër) de wereld rond! Van Mexicaanse tortilla’s tot Thaise curry's en Eritrese Indjera’s. Waar moet je zijn voor het lekkerste én authentieke vegetarisch gerecht? Arachne Molema, journalist, reis- en voedselfanaat speurt de Leidse menukaarten af. Vandaag: Gevulde aardappel met gegrilde groente en mozzarella in het Argentijns restaurant El Gaucho.

Argentinie staat synoniem voor vlees. Niet een klein beetje, maar vooral veel vlees. De gaucho’s op de pampas – oneindig uitgestrekte graslanden, wisten waarvoor ze wekenlang van huis en haard weg waren. Tijdens de zwerftocht over de pampa’s aten de veedrijvers voornamelijk rundvlees, dat ze op de geïmproviseerde grill, de ‘asado’, bereidden. Gedurende mijn reis door Argentinië was het dan ook goed zoeken naar een puur Argentijns én vegetarisch gerecht. Vaak eindigde ik noodgedwongen bij Italiaanse pizza’s of salades. De Europese kolonisten, - van Spaanse, Italiaanse, Britse en Franse komaf, lieten hun invloed achter op de Argentinijnse kookcultuur.

Vegetarisch op de menukaart

Goed zoeken naar een vegetarisch gerecht is het ook op de menukaart van El Gaucho. Maar daar staat die: papas rellenas con mozzarella y verduras - aardappel gevuld met mozzarella en groente. Oorspronkelijk komt de aardappel uit de Andes, waarschijnlijk komt dit gerecht dan ook uit het noorden van Argentinië. Een plattelandsgerecht van de armen, voor hen die zich geen vlees konden veroorloven. De smaak is er gelukkig niet minder om.

Romig en puur

Een goudbruin bolletje met een krokante korst van aardappelpuree, die smaakt naar oma’s puree uit de oven. Romig en puur. Een aardappel van de beste kwaliteit. Enkel zout en peper zijn toegevoegd. De vulling bestaat uit gegrilde courgette, aubergine, paprika, tomaat, champignons en lente-ui. Slim, die frisse smaak van de lente-ui. Het maakt het gerecht minder zwaar. Gesmolten blokjes mozzarella houden de groenten bijeen. Is daar toch nog die Italiaanse twist!

Wat kost dat? €15,75

Wat er bij te drinken? 

De rode huiswijn Shiraz Malbec kost €4,50 per glas. Nog lekkerder is de vollere Alamos Bonarda (2013) uit Mendoza, deze kost €27,50 per fles. 

El Gaucho Leiden

Steenstraat 59
2312 BV Leiden

Hoe bereid je het thuis?

Ingrediënten voor vier personen:

16 rode krielaardappeltjes, halve courgette, halve rode paprika, halve aubergine, halve tomaat, 3 champignons, 80 gram goede mozzarella, handje bloem, peper en zeezout, olijfolie, eventueel chimichurikruiden.    

1.      Kook de aardappels in schil gaar. Pel de schil eraf en pureer ze vervolgens,  het liefst met de hand. Voeg zeezout en peper toe. Draai hier vier balletjes van. Als de puree te veel plakt, voeg dan een klein beetje bloem toe. Maak er  platte pannenkoekjes van, van ongeveer anderhalve centimeter dik.

2.       Snij de groente in plakken van een halve centimer en grill deze met olijfolie. Het lekkerste is om chimichurrikruiden aan de olie toe te voegen. Het geeft de groente die typisch Argentijnse smaak. Eenmaal gegrild, snij de groenten en mozzarella in kleine blokjes en vermeng deze met elkaar. 

3.       Verdeel de groente over de vier aardappelpannenkoekjes. Zorg dat er genoeg ruimte aan de zijkant over blijft en sla de randen omhoog, zodat het groentemengsel helemaal omhult is. Draai er een mooi rondje van en leg deze vervolgens 2 uur in de diepvries.

4.       Zet de frituurpan (voorkeur met olijfolievet) aan op 180-190 graden. Als de aardappel een goudbruine kleur heeft, is hij gaar. Buen provecho!

Serveer met een frisse salade (van eikenblad-rucola melange, met paprika, cherrytomaat eventueel kidneybonen en limoendressing) en gegrilde maiskolf. Bij El Gaucho koken ze de maiskolf kort beetgaar, en grillen ze hem daarna zonder olijfolie.

Weetje:

Bijna 5 procent van de Nederlandse bevolking eet volledig vegetarisch. Deze groep groeit, was dat in 2010 3,9 procent, in 2012 was dat 4,5 procent - ongeveer 750.000 Nederlanders. Ook het aantal parttime vegetariërs of vleesverminderaars rukt op. Natuur en Milieu heeft in 2012 voor het laatst onderzoek gedaan naar het aantal flexitariërs, zij kwamen op een aantal van 86%. (In datzelfde onderzoek kwam naar voren dat 36% van de Nederlanders die niet elke dag vlees of kip eten, vindt dat restaurants (meestal) niet voldoende lekkere gerechten zonder vlees op het menu hebben.)

Over Arachne Molema

Arachne Molema is freelance journalist en schreef onder andere voor het Leidsch Dagblad, Trouw, de Volkskrant en de vakbladen voor ontwikkelingssamenwerking Vice Versa en Oneworld.  Naast  haar studie PDOJ (Postacademische Dagbladopleiding Journalistiek), studeerde ze Internationale Ontwikkelingsstudies en Taal en Cultuur van Latijns-Amerika. 

Email: contact@arachnemolema.nl

Top