LeidsLekkers Koffietest V

Marleen Hogendoorn 6 maart 2014

LeidsLekkers test in samenwerking met Marleen Hogendoorn iedere week de koffie van onze stad. Tot aan februari testen we de espresso in Leiden. Marleen Hogendoorn is freelance journaliste en koffiekenner bij uitstek. Voor de laatste editie van de test hebben we espresso gedronken bij Meneer Jansen, Vooraf en Toe, Roos en Dende. Volgende week de overall uitslag, met vermelding van twee runner-ups en de plek in Leiden waar je het lekkerste espresso kan drinken.

Meneer Jansen, Nieuwe Rijn 21: Alternatieve espresso met bitterkoekjes
Ambiance en service: Alternatief/cultureel/links Leiden lijkt zich graag te verzamelen bij Meneer Jansen. Gezelligheid alom dus. Er kan alleen aan de bar besteld worden, een vriendelijke dame met neuspiercing maakt de koffie voor ons klaar. We hebben hier trouwens niet met zomaar een cafeetje te maken. Neen, Meneer Jansen is een heuse espressobar. Wij zijn benieuwd.
Smaak: Makkelijk te drinken espresso. Enerzijds hadden we een sterke portie verwacht, waarschijnlijk is er rekening gehouden met de smaak van links Leiden.
Extra: Twee pepernootachtige bitterkoekjes en op verzoek een glaasje water. Dat is fijn. 
Prijs-Kwaliteit: Een kopje kost €2,00, een vriendelijk prijsje.

 

Vooraf en Toe, Botermarkt 9 Koffie, koekjes en uitzicht
Ambiance en service: Menig Leidenaar is zaterdag op de markt te vinden. En menig Leidenaar lijkt koffie bij Vooraf en Toe aan die traditie te hebben toegevoegd: het is altijd gezellig druk bij dit café. Naast eten en drinken kan je hier kunst kijken, maar wij kijken liever naar voorbijlopende stadsgenoten uit het raampje. De vriendelijke eigenaar Hadi brengt ons snel zijn zwarte goud.
Smaak: Goed! De espresso is prima om de zaterdagmiddag door te komen.  Vroege vogels hebben echter minder aan deze espresso om goed wakker te worden, dan is een dubbele, of zelfs driedubbele beter.
Extra: De espresso wordt geserveerd een glaasje water en twee lekkere doopbare zandkoekjes. Wij zijn blij. 
Prijs-Kwaliteit: Espresso, koekjes en goed uitzicht op voorbij huppelend Leiden voor €2,20. Wat wil je nog meer op de zaterdagmiddag?


Roos, Botermarkt 12 Koffie met liefde
Ambiance en service: Aan de Botermarkt zijn vele cafeetjes gevestigd. Elk tentje is net weer even anders dan de buren. Roos is een gezellig plekje waar bijna alle producten zelf in een minikeukentje worden gemaakt. En ook nog met liefde. Naar eigen zeggen proberen ze de perfecte espresso te maken. We nemen plaats aan het raam. Kom maar op. 
Smaak: Zachte espresso. Goed voor in de namiddag, maar niet om de zaterdagochtendkater mee te bedwingen. En die hadden wij nou net nodig.
Extra: Een stukje huisgemaakte boterkoek, en waarschijnlijk omdat we zo hongerig kijken nog een stukje brownie. Ook komt de honingpot op tafel, dat schijnt lekker te zijn in de koffie en op de brownie. Op verzoek komt er nog een glaasje water onze kant op. We worden verwend. 
Prijs-Kwaliteit: Per persoon €2,20 is niet veel voor alle extra liefde. 


Dende, Nieuwe Rijn 5: Zachte koffie met gratis kunst
Ambiance en service: Weer een koffieplek met kunst. Op het terras aan het water is het nog frisjes, dus wij nemen binnen plaats in een mooi zitje aan het raam, met uitzicht op eerder genoemde kunst en (onze favoriet) winkelende Leidenaren. Ontbijt, lunch, diner of borrel; het kan hier allemaal bij Dende. Wij komen uiteraard voor de koffie.

Smaak Zacht, het lijkt wel gewone koffie. Espressopro’s en cafeïne junkies tikken dit kopje in een keer weg. Een driedubbele portie hiervan zou beter zijn.
Extra: een koekje en een glaasje water. Zoals het hoort.
Prijs-Kwaliteit €2,20 voor koffie en wat cultuur. In tijden van crisis is dat een fijne prijs.

Top