LeidsLekkers Koffietest IV

Marleen Hogendoorn 20 februari 2014

LeidsLekkers test in samenwerking met Marleen Hogendoorn iedere week de koffie van onze stad. Tot aan februari testen we de espresso in Leiden. Marleen Hogendoorn is freelance journaliste en koffiekenner bij uitstek. Dit keer De Boterham, Van Buuren, Het Valkje en De Volharding.

De Boterham, Botermarkt 3: Perfecte zaterdagochtend espresso
Ambiance en service: Aan de gezellige Botermarkt is sinds een tijdje lunchroom De Boterham gevestigd. What’s in a name? Alleen geen boterham op de kaart te vinden, wel sandwiches. Je kan goed buiten zitten en dan heb je mooi uitzicht op de zaterdagse markt. Menig Leidenaar houdt hier zijn weekendritueel. De vriendelijke eigenaar maakt snel de espresso voor me klaar.
Smaak: Makkelijk te drinken, niet te pittig en niet te slap. Een heftige cafeïnerush blijft uit, maar je wordt er wel iets scherper van. Precies goed voor op de zaterdagochtend.
Extra: Maar liefst twee chocolaatjes en een glas koud water. Daar worden vrouwen blij van.
Prijs-Kwaliteit: The damage is €2,20. Een gemiddelde prijs voor lekkere koffie.


Van Buuren, Stationsweg 7: Gezellige espresso met gratis hipheid
Ambiance en service: Het lijkt wel alsof het altijd druk is bij Van Buuren, ’s ochtends drinken mensen er hun koffie en ’s avonds wordt er gegeten of geborreld. Het grand-café is modern industrieel ingericht met gezellige zitjes aan de zijkanten. Menig hippe Leidenaar komt hier, wij dus ook. De bediening heeft ondanks de drukte gelukkig alles onder controle en neemt met een gezellig geroezemoes op de achtergrond onze bestelling op.
Smaak: Dit kopje espresso is goed drinkbaar en zacht van smaak. Niet om wakker van te worden, maar om nog even extra energie om de middag door te komen..
Extra: Een glaasje water en een boterkoekje. En gratis hipheid.
Prijs-kwaliteit: Wie zei dat je hipheid niet kon kopen? Voor slechts €2,20 en je krijgt er espresso bij.


Het Valkje, 2de Binnenvestgracht 5c: Echte Leidse koffie
Ambiance en service: Niet echt de plek waar je met BFF/soulmate/oma afspreekt voor koffie. In dit überbruine café zit je tussen de echte Leidenaren waar je ongestoord de hele tijd naar kan kijken. Genieten. Je roept naar de barvrouw wat je wil drinken en even later staat er een mooi kopje met een grote grijzende meneer voor je neus.
Smaak: Pittig! Water is geen overbodige luxe. Als deze espresso je niet wakker maakt, dan weten wij het ook niet meer.
Extra: Een koekje, als je erom vraagt krijg je er een glas water bij.
Prijs-kwaliteit: Een sterrrk bakkie pleurr kost €2,00. Dat is inclusief Leidse Glibbers op gluurafstand. Geen geld dus.

 

De Volharding, Haven 1: Wegdromen in de haven met koffie
Ambiance en service: Aan de haven en buiten het centrum zit je lekker rustig en met mooi uitzicht op grote zeilboten bij De Volharding. Met mooi weer op het grote terras en anders (het blijft Nederland) net zo lekker binnen. In het moderne bargedeelte ploffen we neer op een hippe zwarte ronde bank. Laat de koffie maar komen.
Smaak: Zachte espresso, fluwelig haast. Een mooi goudkleurig crèmelaagje op de makkelijk drinkbare koffie.
Extra: Geen koekje, geen water. Jammer. Maar eigenlijk hadden we het niet door, op de zachte bank droomden we weg van wilde boottochten en stoere zeemannen.
Prijs-kwaliteit: €2,20 voor een espresso in de rust. Voor rustmomentjes betaal je normaal veel meer.

 

Top