LeidsLekkers Koffietest III

Marleen Hogendoorn 30 januari 2014

LeidsLekkers test in samenwerking met Marleen Hogendoorn iedere week de koffie van onze stad. Tot aan februari testen we de espresso in Leiden. Marleen Hogendoorn is freelance journaliste en koffiekenner bij uitstek.

De Bruine Boon, Stationsweg 1: Pittige troost tijdens koude dagen
Ambiance en service: Op een koude, regenachtige avond in een warm café naar de voorbij rennende mensen kijken. Dat kan goed bij De Bruine Boon, mits vergezeld van goede koffie. Een vriendelijke barman voorziet mij en mijn tafelgenote van zijn zwarte goud. Onze avond kan niet meer stuk.
Smaak: Pittig. Deze espresso zou ’s ochtends menig ochtendhumeur spontaan doen laten verdwijnen. Ik hoop dat ik nog kan slapen. Espresso’s horen zo te zijn. Een glaasje water was wel fijn erbij geweest. De barman ziet onze dorst en snelt naar ons toe met water. 
Extra: Een koekje. Geen suiker, alleen zoetjes. Bedoelt de ober hier soms iets mee? Hij maakt het goed met glazen water.
Prijs-kwaliteit: Een kopje sterke troost kost €2,30. Duurder dan de gemiddelde Leidse espresso’s, maar wel extra pittig.

Lunchroom Logica, Stille Rijn 11: Eerlijke espresso en gratis rust in een monumentaal pand
Ambiance en service: In een mooi monumentaal pand aan de Stille Rijn is Lunchroom Logica gevestigd. Het is modern en licht ingericht en er heerst een serene rust. Goed wakker worden op dit vroege tijdstip. Op de kaart alleen maar biologisch voer. Gembersap, vlierbessensap, tosti met zuurdesembrood, duurzame vis en eerlijk vlees. En gelukkig ook espresso. Laat maar komen.
Smaak: De bonen van de koffie zijn biologisch en fairtrade. Kan je dat proeven? Neen, maar de gedachte is wel fijn. De espresso smaakt zacht.  Net te zacht om goed wakker te worden, een dubbele hoeveelheid is perfect.
Extra: Een glaasje water, een lekker koekje en verantwoorde suiker en honing. Ook fijn: geen gillende kinderen, geen hysterisch gelach van studenten en irritante I-phones die bliepen.  De rust is heerlijk, wij zijn zen.
Prijs-kwaliteit: Een eerlijke espresso staat voor  €2,25 op de kaart. Een goede prijs voor eerlijke espresso en het gratis zen-moment.


Grandcafé De Vriend, Doezastraat 43: Vriendelijke espresso in een mooi kopje
Ambiance en service: Net uit het drukke centrum zit De Vriend op het hoekje van de Doezastraat. Toch weten nog aardig wat mensen het café/restaurant te vinden op een doordeweekse middag. De vriendelijke gastheer maakt met alle klanten een praatje en zet snel espresso in een heel mooi kopje voor me klaar.
Smaak: Een shotje cafeïne in de middag hoeft niet sterk te zijn. De espresso bij De Vriend is goed drinkbaar en heeft een zachte smaak. Vroege vogels hebben echter minder aan deze espresso om goed wakker te worden, dan is een dubbele beter.
Extra: Een glaasje water zoals het hoort, een chocolat chip cookie, suiker en een vriendelijke gastheer.
Prijs-kwaliteit €2.25 voor koffie en een nieuwe beste vriend. Dat is geen verkeerde prijs.

Haar Gangetje, Gangetje 6: Espresso bij je hippe oma aan tafel
Ambiance en service: Haar Gangetje is helemaal nieuw. Fris, hip en een beetje retro. Alsof je bij je hippe oma koffie komt drinken. Eigenaresse Ellen Blok staat trots in haar eigen zaak en komt zelf de bestellingen opnemen. We nemen plaats aan het raam en hebben goed uitzicht op winkelend Leiden.
Smaak: Pittige espresso, perfect voor de ochtend.
Extra: De espresso wordt geserveerd met een lekker koekje en glaasje water. In een ouderwetse koekjestrommel zitten zakjes suiker. It’s all about the details.
Prijs-Kwaliteit: Goed uitzicht, een mooie inrichting en lekkere koffie. Daar betaal je slechts €2,20 voor.
 

Suggesties voor de LeidsLekkers Koffietest - Espresso editie?
Wil je ook een koffietentje doorgeven dat we niet mogen missen in onze test, laat het ons weten via info@leidslekkers.nl

Top