LeidsLekkers Koffietest II

Marleen Hogendoorn 2 januari 2014

LeidsLekkers test in samenwerking met Marleen Hogendoorn iedere week de koffie van onze stad. Tot aan februari testen we de espresso in Leiden. Marleen Hogendoorn is freelance journaliste en koffiekenner bij uitstek. Deze maand in de test: Annie's, Julia’s, Italian Bar Bistro City Hall en Borgman en Borgman

ANNIES, Hoogstraat 1A: “Romantische espresso bij kaarslicht”
Ambiance en service: Het gezellig drukke Annies heeft romantische zitjes waar je bij kaarslicht prima kan dineren en kan koffiedrinken. Het personeel is vriendelijk, maar vergeet helaas een glaasje water. Twee keer zelfs. Gelukkig zijn we in een romantische bui.   
Smaak: De espresso in het schattige kleine Illy-kopje smaakt goed naast een glaasje cognac. Ideale afsluiter van het diner.
Extra: een lekker koekje. Dat maakt het gebrek aan glas water wel goed.
Prijs-kwaliteit: Een espresso kost €2,25. De duurste espresso van deze editie. De espresso is goed, maar dat kwartje extra proef je er niet van af.

Julia’s,  Stationsplein 3: “Alleen bij erg dringende cafeïne-behoefte op het station”
Ambiance en service: Volgens de AD Koffietest 2013 was de beste koffie van Leiden bij Julia’s op het Station. Ze stonden op de 31ste plek en de espresso kreeg een 8 van de jury. Daarom moeten wij ook maar komen proeven. Een vriendelijk meisje maakt geduldig de koffie klaar en verwijst je naar suiker- en melkzakjes.
Smaak: Het is een sterke espresso, waarschijnlijk aangepast op de behoefte van vroege treinreizigers.
Extra: Niks, terwijl water juist erg nodig is.
Prijs-kwaliteit: Je betaalt  €2,00 voor een verse espresso in een papieren bekertje. Nergens kan je even zitten om van de koffie te genieten. De voorbij rennende en al dan niet tegen je aan botsende mensen maken dit momentje ook niet aangenamer. Alleen bij erg dringende cafeïne-behoefte op het station is dit een goede keus.

Cityhall, Stadhuisplein 3: “Drie espresso’s, drukte en een droog koekje”
Ambiance en service: Het is altijd druk bij Cityhall en deze vrijdagavond is er alleen nog maar een plekje aan de bar. Na lang wachten komt er een jongeman de bestelling opnemen. Een kwartier later wordt de espresso neergezet.
Smaak: Ik vind hem flauw. Om een beetje energie te krijgen voor de vrijdagavondfeestjes heb je minstens drie van deze kopjes nodig.
Extra: Een droog  koekje. Het glaasje water komt als ik er nogmaals om vraag.
Prijs-kwaliteit. De espresso kost €2,20 bij Cityhall. Doe maal drie voor de nodige caffeïnekick en je bent best duur uit.

Borgman en Borgman, Nieuwe Rijn 4:”Espresso met liefde”
Ambiance en service: Vader en zoon Borgman zijn het gezicht van het relatief nieuwe koffietentje op de Nieuwe Rijn. Ondanks de drukte staan ze al de klanten vriendelijk te woord en onthouden ze van vaste klanten hun favoriete koffie. De zaak is licht en modern ingericht en aan de muur hangt een fiets. Logisch.
Smaak: Een lekkere pittige espresso, zo hoort het te smaken. Bij Borgman en Borgman worden de koffiebonen zelf gebrand in de grote koffiemolen voorin de zaak. Vervolgens wordt de koffie met liefde bereid. Dat proef je. 
Extra: Een glaasje water hoort bij espresso, dat weten we inmiddels wel. Bij Borgman en Borgman gaan ze nog wat verder, je krijgt er een glaasje water met munt of komkommer bij. Erg verfrissend. Het koekje is ook lekker en als je het lief vraagt, krijg je er vast nog eentje. 
Prijs-kwaliteit. De espresso bij Borgman en Borgman kost €2,00. In vergelijking met wat je ervoor krijgt (water met een smaakje, een koekje of twee en koffie met liefde) is dat bijna voor niks.


Suggesties voor de LeidsLekkers Koffietest - Espresso editie?
Wil je ook een koffietentje doorgeven dat we niet mogen missen in onze test, laat het ons weten via info@leidslekkers.nl
 

Top