LeidsLekkers Koffietest I

Marleen Hogendoorn 5 december 2013

LeidsLekkers test in samenwerking met Marleen Hogendoorn iedere week de koffie in Leiden. Tot aan februari testen we de espresso in Leiden. Marleen Hogendoorn is freelance journaliste en koffiekenner bij uitstek. Deze maand in de test Van Engelen, Coffee Company, Bagels & Beans en Anne&Max

Van Engelen, Nieuwe Rijn 1: “Mooi uitzicht en een knipoog van de barman”
Ambiance en service: Het is zaterdagmiddag, we zitten buiten en het is druk. Vanaf het terras van Van Engelen is het mooi uitzicht op de markt en het winkelend publiek. Het duurt even voordat we worden geholpen, maar ondanks de drukte blijft het personeel vriendelijk. Een pot suiker wordt zonder erom te vragen voor ons gehaald. Dank u!
Smaak: De espresso ruikt goed, licht pittig. Het is een makkelijk te drinken espresso, niet te sterk, maar wel voldoende krachtig voor de zaterdagochtend.
Extra: Een glaasje water, zoals het hoort. En een knipoog van de mooie barman.
Prijs-kwaliteit: Een kopje Illy-espresso kost €2,30. Dat is geen zonde van het geld.


Coffee Company, Breestraat 156: “Goede koffie, slechte sfeer”
Ambiance en service: Bij Coffee Company bestel je aan de bar. Hier zit je niet voor de gezelligheid, je komt er om te werken en van de wifi gebruik te maken of om snel een koffie te drinken. De barista staat een beetje verloren achter de bar de krant te lezen. Mensen die aan hun laptop werken, staren nors voor zich uit. Het uitzicht op de Breestraat is enigszins droevig.
Smaak: Het is een sterke espresso, zoals het hoort. Menig cafeïnejunkie wordt hier blij van. De smaak is pittig, een glaasje water is geen overbodige luxe.
Extra: Geen koekje, geen glaasje water, geen suiker. Alleen als je het zelf pakt of koopt. Jammer.
Prijs-kwaliteit: De espresso kost €2,30. De smaak is goed, maar je krijgt er niks bij: geen gezelligheid, geen koekje en zelfs geen knipoog van de barista. Net iets te veel geld voor wat je ervoor krijgt.

Bagels & Beans, Maarsmansteeg 8: “Vrolijke drukte en verslavende koffieboontjes”
Ambiance en service: Bagels&Beans is op elk moment van de dag druk, het is vaak moeilijk een plekje te vinden. Toch blijven de meisjes die bij B&B werken vriendelijk en verwelkomen ze je met een glimlach. De vrolijkheid komt terug in het leuke servies en de gezellige achtergrondmuziek.
Smaak: De espresso is zacht van smaak, niet sterk. De verwachte cafeïneboost blijft uit. Beginnende espressodrinkers zullen deze koffie lekker vinden, de espressoprofessional draait hier zijn hand niet voor om en tikt deze zo in een keer achterover. Voortaan maar een dubbele espresso.
Extra: Een glaasje water en verslavende koffieboontjes.
Prijs-kwaliteit: Een kopje espresso bij Bagels&Beans kost €2,00. Dat is net wat goedkoper dan bij andere koffietentjes.

Anne&Max, Gangetje 2: “Pittige espresso met een koekje”
Ambiance en service: Anne&Max is als een chaotische huiskamer: gezellig maar wel veel geroezemoes. Op de bankjes voor het raam is het fijn zitten. In je eentje zitten is ook geen straf, overal liggen tijdschriften en kranten. Het duurt wel een tijdje voordat de bestelling wordt opgenomen.
Smaak: De aangename pittige geur komt je tegemoet. De smaak is sterk! Je krijgt een flinke boost van deze espresso, zo horen espresso’s te zijn.
Extra: Glaasje water en een koekje.
Prijs-kwaliteit: €2,00 voor een sterke espresso, dat is een goede prijs.

Suggesties voor de LeidsLekkers Koffietest - Espresso editie?
Wil je ook een koffietentje doorgeven dat we niet mogen missen in onze test, laat het ons weten! Stuur direct je suggesties.

Top