Hotspots in Leiden - Deel III

Eefje Friedhoff 30 juli 2015

Vorige week kwam ik hier voor het eerst om iets te drinken. We (goede vriendin en ik) zijn eerst op het terras gaan zitten voor een kop koffie, maar nadat we bijna waren gesmolten door de zon zijn we naar binnen verhuisd. Wauw, wat is het hier mooi! Eerst hebben we vijf minuten staan discussiëren waar we zouden gaan zitten. Er zijn zoveel opties. Chillen op een bank, zitten aan een gewone tafel, aan de bar of aan hoge tafels. Wij kozen voor het laatste.

Discussiëren maakt hongerig dus we besloten een lunch te bestellen. Ik las serranoham en ik was direct om! Croque Waag wordt het. Spectaculair zag hij er niet uit, maar dat is ook onmogelijk voor een croque als je het mij vraagt. De smaak was des te beter! Zeker een lunch om nog eens te bestellen. Aan de snelheid en oplettendheid van het personeel is wel te merken dat er hier een compleet nieuw team staat, dat nog op elkaar ingespeeld moet raken. Maar hé! De Waag is nog maar net open, en alle begin is moeilijk.

Aangenaam verrast

Vandaag werden wij (diezelfde vriendin en ik) aangenaam verrast doordat er binnen 3 minuten na binnenkomst al een Spa rood voor onze neus stond. We werden zo snel geholpen dat ik zelfs te laat was om een foto te maken van het ontzettend leuke 'gereserveerd' bordje dat op onze tafel lag. De gereserveerde tijd, inclusief mijn naam en eet smakelijk, stond met een krijtstift op een zwart stukje leisteen geschreven. Weer eens iets anders dan zo'n saai plastic bordje.

Wat een plaatjes

We hadden van tevoren online al even de menukaart bekeken, maar alsnog slaat de “uit-eten-menukaart-keuze-stress” toe. Als voorgerecht kiezen we de risotto (deze is ook als hoofdgerecht te bestellen) met chorizo, groene asperge, kruidenolie & gamba's en het geitenkaas/rode biet pakketje met salade en gesuikerde noten. Aan ons hongergevoel werd snel iets gedaan, want het voorgerecht staat rap op tafel. Wat een plaatjes! De risotto is smeuïg, niet te zout en erg smaakvol. En ik ben nou nogal een groot liefhebber van groene asperges. Persoonlijk vond ik dat de gamba's wel wat korter gegrild/gebakken hadden mogen worden. Die waren een beetje droog, maar wel lekker van smaak. Ik wilde heel graag mijn bord aflikken, dat zegt wel genoeg denk ik? Het geitenkaas pakketje is heel lekker door de combinatie van zoet en hartig. Het krokante 'brickdeeg' waar het pakketje van gemaakt is maakt het helemaal af.

Heerlijke hoofdgerechten

Voor veel gerechten gebruiken ze hier een Jospergrill en houtskoolgrill. Dit is goed te proeven aan de entrecote en Mexicaanse burger die wij als hoofdgerecht besteld hebben. De entrecote wordt geserveerd met gepofte pittige roseval aardappeltjes met daarop zure room en gesnipperde bosuitjes, ernaast een kleine salade en huisgemaakte kruidenboter. De burger zelf is heerlijk gekruid en nog lekker rood en sappig van binnen. Hier kon ik trouwens voor kiezen toen de bestelling werd opgenomen. De burger zit op een maisbroodje samen met tomaat, romaine sla, guacamole en cheddar kaas. Daarbij krijg je een bakje tortilla chips met pikante salsa, dikke frieten met mayonaise en nog een andere sausje. Wat daar precies in zat daar ben ik nog steeds niet helemaal achter. Het is romig, pittig en smaakt een beetje rokerig. Beide hoofdgerechten zijn ook weer erg lekker dus!

Leuke sfeer, huiselijke sfeer en stijlvol

Het personeel had onderling veel plezier, maar hield de focus goed bij de gasten. Complimenten voor het meisje dat ons hoofdzakelijk hielp. Leuke service! De Waag is een mooie locatie met een huiselijke sfeer en een stijlvolle inrichting. Ondanks de enorme en hoge ruimte kun je elkaar goed verstaan en wordt het een knap kunstje om je buren af te luisteren.

Perfecte timing

Onze wijntjes zijn op en het dessert komt eraan. Perfecte timing! De chocoladedroom waar ik voor heb gekozen bestaat uit stevige chocolademousse, 2 stukjes chocolade fudge met hazelnoten, een puntje chocoladetaart en slagroom. Ik heb er erg van zitten smullen en ik ben niet eens een heel groot chocolade liefhebber. Het andere dessert is een warm appeltaartje geserveerd met 2 bolletjes kaneelijs en slagroom. Een klassieke combinatie, altijd goed!

Echt een aanrader

In het kort: Een super gezellige avond in een sfeervolle omgeving met erg lekker eten! Echt een aanrader als je een keer in het mooie Leiden wilt eten. Wel even reserveren want zelfs in een van de eerste weken zit het al hartstikke vol!

Top