Hoppen van eten naar eten

Arachne Molema 12 augustus 2015

De lange houten picknicktafels tussen de foodtrucks zijn gevuld met EL CID-studenten. De één kauwt een broodje Burgerbus weg, de ander heeft een Donatello’s Margaritha of een puntzak Karels Bio-friet in zijn hand. ,,Kom snel jongens, hier is nog een tafeltje vrij,” wenkt een aankomend student naar zijn groepje. De Hooglandse Kerkgracht met muziek en oranje lampionnetjes in de bomen, was gistermiddag van drie tot zes één groot openluchtrestaurant waar om een zitplekje moest worden gevochten.

Een culinaire markt

LeidsLekkers organiseert in samenwerking met de EL CID dit jaar voor het eerst een culinaire markt. ,,We willen studenten kennis laten maken met het Leids horecagebied door middel van lokale foodtrucks en restaurateurs. Het doel is niet zozeer de verkoop, maar eerder een marketinginstrument. Jezelf in de picture zetten. Waar gaan de studenten straks heen als ze een hapje willen eten?,“ zegt Mark Knops van LeidsLekkers. De markt is een try-out. Volgend jaar wil ze een langer tijdbestek, het liefst de hele dag, en moeten er nog veel meer foodtrucks staan. 

Van eten naar eten

,,Wij hadden inderdaad meer foodtrucks verwacht, maar mijn pizza was heerlijk hoor. Dunne bodem, goede oregano en voor twee muntjes, - goed voor €3,50,- kun je daar niets van zeggen,”  zegt Noud Goossens, aankomend Toegepaste Psychologie-student. Ze hadden honger, zo kwam zijn groepje hier verzeild. ,,Onze lunch was wat karig, vandaar. Eigenlijk hoppen we de hele dag van eten naar eten. We hebben net een gratis ijsje bij Odessa gehaald,” zegt Joëlle Janse uit hetzelfde EL CID-groepje. Het stereotype platzak macaroni-etende student, gaat voor hen niet op. ,,Voor lekker uiteten met vrienden heb ik best wat over. Als ik hier nu goed voor een fijne prijs eet, houd ik dat zeker in mijn achterhoofd.”  

Voedselhype onder studenten?

Slaat LeidsLekkers daarmee de spijker op zijn kop dat de voedselhype ook toeslaat onder studenten? ,,Ook studenten zijn bewuster gaan eten, er zit een ontzetende groei in biologische producten,” zegt Hans van der Reijden van Karels Biofriet. Maar alleen als het hen uitkomt. Zo ook voor Stijn Tromp: ,,Als ik straks op mezelf woon, zal het waarschijnlijk geregeld aan het einde van de maand een alles-wat-in-de-koelkast-ligt-maaltijd worden.”  

Bekijk alle foto's op Facebook van LeidsLekkers

| Foto's door Ellen Jonges

Top