De soja latte test IIII

Marleen Hogendoorn 12 mei 2016

De koffietest gaat verder. Dit keer testen we de soja latte’s van Leiden. Waarom soja latte’s? Simpel. De uitdrukking ‘Melk is goed voor elk’ gaat al een tijdje niet meer op en daarom is soja een heel goed alternatief. Bloggers, foodies, healthfreaks en eigenlijk steeds meer mensen zijn fan van soja geworden. De ‘melk’ is licht verteerbaar, gezond en ook nog eens lekker. Voor de test gaat autodidact koffie-expert en –liefhebber Marleen Hogendoorn langs de koffietentjes van Leiden met één doel: de soja latte proberen.

Wat? Fool’s Gold (met sojamelk)

Waar? Chummy Coffee

Kost dat? €3,50

Hoe smaakt het? De Fool’s Gold is een latte met honing en een snufje kaneel. Ik bestelde hem met sojamelk, maar hij kan ook met gewone melk of kokosmelk worden genuttigd. Kaneel en honing is een goede combi, het geeft de koffie een warme smaak. De sojamelk is romig opgeklopt, het drankje lijkt wel een toetje.

Hoe is de sfeer in het café? Chummy Coffee is een relatief nieuw koffieplekje in Leiden, gevestigd in het hoekpand op de Breestraat, je weet wel: waar voorheen klassieke muziek werd verkocht. Oude platen aan de muur herinneren nog aan de vorige eigenaar. Het café is licht ingericht, het voelt als een rustige oase aan de drukke Bree. De eigenaar vertelt graag over zijn passie voor koffie. Hij haalt zijn bonen bij het bekende Caffènation in Antwerpen, die branden de bonen zelf en gaan naar de landen om daar de oogst te proeven en kopen direct bij de boeren in, echt eerlijk dus. Op de kaart staan standaard koffies, zoals Espresso, Cappuccino, Latte, Americano, Doppio espresso, Flat white en Cortada, maar ook bijzondere combinaties. Een Milli vanilli bijvoorbeeld, dat is een latte met vanille en slagroom, of de Ginger spice: een cappuccino met witte chocolade, gember en honing. Ook de Cold brewed coffee met tonic of alcoholvrije mojito vallen op. Chummy betekent trouwens ‘vriendschappelijk’, want vriendschappen ontstaan en worden onderhouden onder het genot van een lekker kopje koffie. Logisch!

Eindoordeel? *****

Top