De Poort is onlangs gestart met een geheel nieuw concept. Tegenwoordig eet men in het historische pand aan het water allerlei soorten vis, waaronder overheerlijke kreeft. Zo staat er een groot homarium in de brasserie, waar de kreeften in te bewonderen zijn. De chef-kok van Visbrasserie de Poort verklapt hoe dit chique schaaldier het lekkerst kan worden bereid. Overigens kunnen echte vleesliefhebbers ook nog steeds terecht aan de Haven 100.

Gegrilde kreeft met botersaus

Kooktijd
10 minuten

Ingrediënten (voor 1 persoon):

Canadese kreeft 500 gram
Hollandse kropsla
Zacht gekookt eitje
Slasaus

Zout korst brood
Peper en (zee)zout
Olijfolie

Voor de saus:

Boter 100 gram 
Gesnipperde sjalot 1 stuk
Witte wijn 10 cl 
Tijm en laurier

Cayennepeper
Zout

Recept

Laat wat boter smelten in een pannetje en voeg de sjalot, een beetje tijm en wat laurier toe. Zorg ervoor dat de sjalot niet verkleurd. Blus af met de witte wijn en laat het vocht tot 1/3 inkoken. Voeg met een klopper de boter in kleine klontjes toe en bind de saus op. Zeef de saus en breng op smaak met cayennepeper en zout. Snijd de kreeft in de lengte door en bestrooi met een peper, zout en olijfolie.

Kleur de kreeft aan de vleeszijde op een grill en laat verder garen in de oven gedurende 6 minuten op 180 ° C.

Schik de kreeft op een groot plat bord en leg de groenten tussen de scharen. Giet wat saus op het staartvlees en serveer de rest in een mooie kom.

Over de kok

Jeroen de Groot is 34 jaar en samen met zijn vrouw en twee kinderen woonachtig in Leiderdorp. Zijn carrière is hij als leerling gestart in hotel Noordzee te Katwijk, waarna hij in verschillende restaurants zijn ervaring heeft opgedaan.  Met veel plezier roert hij inmiddels alweer twee jaar in de potten en pannen van Visbrasserie de Poort. “Een veelzijdige zaak met mooie Poortwachterszaal en groot terras aan het water”, aldus De Groot.  Zijn specialiteit? “Die heb ik niet echt, ik ben allround! Maar ik vind het wel erg leuk om met vis te werken.”

Top